Bugün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Bu özel gün, kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal eşitliği için mücadele edenlerin bir araya gelerek oluşturdukları hareketlerin bir ürünüdür. Kadınların eşit haklara sahip olmaları için mücadele edenlerin öncüsü olan
8 Mart, tüm dünyada kutlanmaktadır.
Kadınların evdeki emeği sıklıkla görmezden gelinir. Ev işleri, çocuk bakımı ve yaşlı bakımı gibi işlerin büyük bir çoğunluğu kadınlar tarafından üstlenilir ve bu işlerin büyük bir kısmı karşılıksızdır. Kadınların evde yaptıkları işler, toplumsal ve ekonomik sistemde göz ardı edilir, çoğu zaman emeğin değeri ödenmez ve sosyal güvenceleri yoktur. Bu da kadınların ekonomik ve sosyal bağımsızlığından uzaklaşmalarına ve erkeklerin baskısı altında kalmasına neden olur.
Bunun yanı sıra, iş hayatında kadınlar da ciddi zorluklarla karşılaşırlar. Kadınlar, genellikle erkeklerden daha az maaş alırlar ve iş yerinde taciz edilme riskleri yüksektir. Mülakatlarda sadece kadın oldukları için işe alınmayabilirler veya terfi etmeleri engellenebilir. Bu sorunlar, kadınların iş hayatında güçlenmelerini engeller ve kadınların ekonomik ve sosyal haklarının geri kalmasına neden olur.
Kadın kooperatifleri gibi yapılar, kadınların iş hayatında güçlenmelerine yardımcı olabilir. Kooperatifler, kadınların kendi işlerini kurmalarına ve kendi işlerinde çalışmalarına yardımcı olur. Kadınlar bu sayede daha fazla özgürlük ve ekonomik bağımsızlık elde ederler. Çip üretiminden, enerji sektörüne kadar her alanda kadın kooperatifi kurmanız ve ilerlemeniz mümkün. Emeğin kadını erkeği olmayacağı gibi kooperatifin de dişisi ve erkeği olmaz! Fakat yaşadığımız şu zorlu süreçlerde, kendi işinizin patronu olmak ve emeğinizi görünür kılmak adına bu tür oluşumları değerli buluyorum.
Bu yazıyı ülkemizin kadınları için daha eşit ve adil bir toplum yaratmak adına duyduğum umutla yazıyorum. Kadınların iş hayatındaki haklarına ve ev kadınlarının sosyal güvence haklarına saygı duyulmasını istiyoruz.
Bugünü tüm emekçi kadınları kutlamak ve onların karşılaştığı zorlukları dile getirip, çözüm üretmek için bir fırsat olarak görüyorum.
Dayanışma ve sevgiyle, daha fazla insana dokunmak için 8 Mart 2019 yılında kurduğumuz Umut Gençlikte Dayanışma Hareketi olarak sonsuz bir umutla, kadınların, gençlerin, çocukların ve tarım işçilerinin haklarının savunulması için mücadelemiz devam edecek.
Yaşasın dayanışmanın ve sevginin birleştirici gücü!
Nilay ATEŞOĞULLARI
Comments